Már félek azt mondani, hogy ez a recept is Salamon Csilla receptje után....de így van. Nála tepsis gyümölcsös tejbegríz néven szerepel, én csak továbbfejlesztettem némi karamellöntettel. Én kicsit kisebb adagot készítettem.
Karamellöntetes tejbegrízfelfújt gyümölcsökkel
- 1 l tej
- 13 dkg gríz
- 5 dkg margarin
- csipet só
- 2 tojás
- 7 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- gyümölcs (ök) ízlész szerint, nálam most őszibarack és szilva
- 10 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 2 dl tejszín
A tejet felforraljuk csipet sóval, mikor majdnem forr,akkor beletesszük a vaníliás cukrot, és 5 ek. cukrot, a grízt, és megfőzzük tejbegríznek. Mikor kész, lehúzzuk a tűzról. A sütőt előmelegytjük 200 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a margarinnal és 1 ek. cukorral. A fehérjéket 1 ek cukorral kemány habbá verjük, és a még meleg grízhez keverjük először a sárgát, aztán a fehérjét, és kivajazott tepsibe öntjük. A tetejére barackot és szilvát rakunk, a tepsit a sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük,míg meg nem pirul a teteje.
Míg sül a gríz addig elkészítjük a karamellöntetet. A cukrot lassú tűzön megolvasztjuk és középbarnára karamellizáljuk (célszerű kézi habverőt használni ). Ekkor lehúzzuk a tűzről, 1 percet hagyjuk hűlni, eztán hozzákeverjük a margarint, és a tejszínt. Visszatesszük a tűzre és lassan felfőzzük. Akkor jó, ha a karamell teljesen elolvadt benne.
Hűlés közben célszerű nagyon gyakran kevergetni, hogy ne húzzon bőrt a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése