Nagyjából annyit tudtam ma reggel, hogy valami sertéstokány féle lesz ebére. Meglátogattam hát a kedvenc nosalty oldalamat, és ismét Salamon Csilla adott ötletet, ihletet. A tejszínes ragu borgonyás rétessel című recept tetszett meg. Sajnos a burgonyába kakukkfüvet kellett volna tenni, azonban nálunk a kakukkfű közútálat tárgyának örvend, így átalakítottam kissé az eredetit. Így a markáns ízű kakukkfű kimaradt, és a ragu tejszín helyett tejföllel készült el. Lássuk a Takács familiára alakított verziót:
Tejfölös sertésragu burgonyás rétessel
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 mk. köménymag
- só
- bors
- ételízesítő
- 2-3 ek. liszt
- 1 doboz kis tejföl
- olaj
- fél csomag petrezselyemzöld
A burgonyás réteshez:
- 1 cs. mirelit levelestészta
- 80 dkg burgonya
- 2 tojás
- só
- bors
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 zöldhagyma (eredetileg egy csokor snidling, de nekem z.hagyma volt itthon)
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyemzöld
Elkészítjük a sertésragut. A vöröhagymákat megtisztítjuk, olajon megpirítjuk kevés köménymaggal. A húst előkészítjük, hosszúkás csíkokra vágjuk és a megpirult hagymára tesszük, fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, esetleg egy fél erőleves kockával. Én kuktában készítettem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, és ráteszem a kuktafedőt. Mikor sziszegni kezd, akkor lejjebb veszem, és kb. 25 perc alatt puhára főzöm.
A lisztet kikeverem kevés vízzel, és a tejföllel. Mikor a hús megpuhult, behabarom a tejföllel és hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet.
A burgonyás réteshez a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Közben a vöröshagymát és a zöldhagymát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. Mikor megpirult hozzányomjuk a fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. Beletesszük a petrezselyemzöldet. A főtt krumplit burgonyanyomón átnyomjuk, összekeverjük a megpirult hozzávalókkal, belekeverjük a 2 előre felvert tojást. Ízesítjük borssal, ha kell sózzuk, és késhegynyi szerecsendiót is teszünk bele.
A leveles tésztát kettévágjuk (én 500 g-osat használok), és kinyújtjuk késfoknyi vastagságúra. Ráterítjük az ízesített burgonyapürét, feltekerjük, megkenjük tojással a tetejét, és 180 fokosra előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre, míg a teteje megpirul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése