2012. szeptember 11., kedd

Őszies ételek

Receptcentrikus bejegyzés következik!
Vasárnap vendégek voltak, sós rágcsálnivalónak készítettem káposztás pogácsát. Maradt egy fél fej káposztám a minapi káposztás tészta készítés után, olyan fél kilónyi, az elég is volt hozzá. Gondolkodtam még a kolbászos pogin is, de azt majd máskor próbálom meg.


Káposztás pogácsa

50 dkg liszt
50 dkg fejeskáposzta
20 dkg+ 10 dkg  zsír
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tk cukor
2 tojássárgája
15 dkg tejföl
3 ek rum

bors
1 tojás a kenéshez



A káposztát lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk állni kb. fél órát. Eztán kinyomkodjuk, és 10 dkg zsíron megpirírtjuk. Ízesítjük borssal, ha szükséges sózzuk, hagyjuk kihűlni.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttajuk.
A lisztet, a 20 dkg zsírt, tojássárgákat, tejfölt, a káposztát zsírral együtt, felfuttatott élesztőt elkeverjük, megsózzuk, hozzáöntjük a rumot, és összegyúrjuk. Jó kis zsíros tésztát kapunk.
A tésztát 40 percet letakarva pihenni hagyjuk.
A 40 perc leteltével kinyújtjuk, hajtogatjuk. Hajtogatás: szemre 3 részre osztjuk a tésztát vízszintesen. Alulról felhajtjuk úgy, hogy a széle a felső harmad aljánál legyen. Majd a felső harmadot ráhajtjuk. Eztán szemmel kétfelé osztjuk a tésztát, és balról jobbra középig hajtjuk be, majd jobbról is behajtjuk középig, végül egymásra hajtjuk a 2 részt. Most már csak fél óra pihentetés következik, majd újabb nyújtás, hajtogatás, ismét fél óra pihentetés

A következő nyújtásnál a tésztát másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tepsiben kb. 15 percet pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt. Mielőtt betolnánk sülni, megkenjük a pogácsák tetejét felvert tojással.

Kb. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.



Valami miatt útáltam a padlizsánt. De mostanában valami miatt folyton kísért. Múlt héten a lecsóba csempésztem egyet, ma pedig egy rakott ételt készítettem, ami hasonlít a muszakára, de csak hasonlít, mert belekevertem egy kész zacskós alapot. Jó,jó, nem szoktam ilyen zacskós cuccokat használni, de a múltkori sajtszószos dolog után felkeltették az érdeklődésemet. A végeredmény mindenkinek ízlett. Ja, a sózásra figyelni kell, mert egy valami nem változott:ezek a zacskós holmik sósak...



Tepsis  húsos burgonya  padlizsánnal

70 dkg burgonya
50 dkg darált hús
1 közepes méretű padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 nagyobb paradicsom
1 zacskó tepsis húsos burgonya alap
2 dl főzőtejszín (10%-os)
3 dl víz
15 dkg füstölt sajt
fél cs petrezselyemzöld
olaj

bors
szárított kakukkfű


A burgonyát héjában megfőzzük. A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk és hagyjuk állni fél órát. A paradicsomokat pár pillanatra forró vízbe mártjuk,hogy a héjukat le tudjuk szedni, és eztán felkockázzuk.A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket. A darálthúst hozzákeverjük, fehéredésig pirítjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk, csipet kakukkfűvel ízesítjük, s beletesszük a kockázott paradicsomot. Fedő alatt kb. 10 perc alatt zsírjára pirítjuk vissza a ragut.
A tepsis húsos rakott burgonya alapot elkeverjük a 2 dl főzőtejszínnel, 3 dl vízzel és az apróra vágott petrezselyemzölddel.
A padlizsánkarikákat kevés olajon hirtelen megpirítjuk.
A héjában főtt krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk.A tepsit vékonyan kiolajozzuk és belekarikázunk egy sor krumplit. Nagyon enyhén sózzuk csak, mert a zacskós alap elég sós. A krumplisorra tesszük a kisült padlizsánkarikákat, és meglocsoljuk a tejszínes alap kb. harmadával.A raguról a felesleges zsiradékot leöntjük, lecsöpögtetjük és a padlizsánsorra terítjük. Befedjük a maradék krumplival és a tetejére borítjuk a tejszínes alapot.
Reszelt füstölt sajttal megszórjuk, 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt átsütjük.

    Vasárnap a pogácsa mellett édes süti is készült, ez pedig nagyon hasonlít az egyik sütire amit gyerekkoromban gyakran sütött a nagyapám 2. felesége.
    
    Londoni szelet
    
    
    Tészta:

    -45 dkg liszt


    -6 tojássárga
    -20 dkg zsír
    -18 dkg cukor
    -3 ek tejföl
    -1 citrom reszelt héja
    -1 sütőpor

    A tetejére:
    -s.baracklekvár
    -6 tojásfehérje
    -20 dkg darált dió
    -18 dkg cukor

     


     A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Nagy méretű gáztepsire való mennyiség lesz belőle. Kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, megkenjük jó bőven baracklekvárral. A tojásfehérjéket a cukorral felverjük, belekeverjük a darált diót és a lekváros tésztára simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Jó, ha már van kimaradva tojásfehérjénk, és azt is hozzácsapjuk a hathoz, mert annyira összeesik a hab mikor a diót belekeverjük, hogy kétségbeejtő. Én kicsit vastagabb habbal képzeltem el a sütit.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése